Soldattorp 119 – ett grenadjärstorp med historia

Här kan du känna historiens vingslag i väggarna. Soldattorpet är ett välbevarat 1600-tals torp som renoverats med känsla och varsamhet. Vi har velat bevara torpets historia och själ men samtidigt utrustat det för att passa den moderna gästens alla önskningar. Torpet bjuder på en fantastisk interiör där synliga timmer- och tegelväggar möter rostfria köksdetaljer och golvvärme i badrummet. Välj själv om du vill laga mat på köksspisen eller induktionshällen och om du vill värma dig genom att elda i murspisen eller låta luftvärmepumpen göra jobbet. Hela interiören andas lugn, när du kliver över tröskeln genom de ockragula dubbeldörrarna, tar en kopp kaffe på glasverandan eller lyssnar till regnet i vår favoritfåtölj så känns vardagens stress redan avlägsen. 

Du bor med hästarna runt hörnet, är granne med våra minigrisar och behöver bara gå utanför trädgården för att möta de charmiga dvärggetterna. Här kommer du nära djur och natur. Du kan koka nyvärpta ägg till frukost, till och med plocka dem direkt ur redena om du så önskar och sedan äta frukostmackan på farstubron, kanske tillsammans med vår allra minsta och äldsta ponny Ernst. 

Torpet kan hyras per natt eller veckovis via - Airbnb. Har ni specifika önskemål så kikar vi gärna på en anpassad paketlösning för just er.  Under fliken ”Bo med hästupplevelse” ser ni våra egna paketlösningar, här kan ni boka utifrån det eller plocka ut era favoriter. Maila er förfrågan till bokning.kulltorp@gmail.com så hjälper vi er med att planera och skapa er drömvistelse hos oss!

Faciliteter och bekvämligheter
Soldattorp 119 bjuder in via glasverandan till 3 rum och kök. Köket ger en härlig torpkänsla och är fullutrustat för att även passa en längre vistelse med självhushåll. Här finns ett stort skafferi med handslaget tegelgolv samt ett mindre köksbord för frukost i farten. I anslutning till köket finner du vår storstuga där det finns ett större matsalsbord som ger sittplats för 6 st vuxna personer. Här i husets kärna är det gott om rymd med takhöjd ända till nock. Det finns både vackra ting, en tidstypisk murspis och väl tilltagna fönstersmygar, rummet verkligen andas rofylldhet.

I det intilliggande tv-rummet finns en bäddsoffa med två sovplatser, tv, ljudanläggning, box och apple-tv. Här finns också en extrasäng som kan placeras ut i huset där du önskar.

Tvättstugan som även är en groventré mot stallet är charmigt inredd och har både tvättmaskin, torktumlare samt hunddusch. Huset rymmer ett nyrenoverat badrum med WC och dusch. Här döljer sig en skön golvvärme under marrakeshklinkern. En trappa upp finner ni ett sovloft med dubbelsäng och en liten sovalkov med en sovplats. 

Torpet omges av en rofylld mormorsträdgård, här samsas bondpioner, rosbuskar och lötjnantshjärtan kring en sommarvarm grusgång. Vid husets västra gavel finner ni en möblerad uteplats där ni kan grilla, äta och umgås och njuta av kvällens sista solstrålar. 

Att göra i närheten
Klockrike ligger strategiskt för den som vill ha stort utbud av besöksmål, med kommungränsen endast ett stenkast bort så bor ni mitt emellan Linköping och Motala. Bland våra grannar finner ni Fridhems trädgård och Kornettgården med nostalgimuseum, ett stycke längre bort det mycket populära Boställets vedugnsbageri. Vi ligger nära det blå bältet Göta kanal där ni via cykel eller bil kan ta er vidare. Längs kanalen österut kommer ni till Ljungsbro där vi rekommenderar ett besök på chokladfabriken Cloetta. Följer ni kanalen västerut passerar ni Brunneby musteri med restaurang och gårdsbutik och för att sedan komma till Borensberg som har ett större utbud av mat- och sevärdheter under framförallt sommarsäsongen. På andra sidan Boren ligger Motala där ni kan besöka Motormuseet och mycket annat. Som största stad i närområdet besöker du Linköping, en riktig besöksstad med Gamla Linköping, en modern stadskärna och stora grönområden. Som bilburen besöker ni enkelt både Vadstena, Omberg och som heldagsutflykt rekommenderar vi Vimmerby med ett besök på Astrid Lindgrens värld eller ett besök på Kolmårdens Djurpark. Förutom dessa organiserade besöksmål så är området vi befinner oss i ett välbesökt naturområde med gott om skogar, sjöar, vandringsleder och vackra vyer över Östgötaslätten. 
 

Kulla Kulltorps historia som soldattorp:
 
Torp nr: AL-04-0119 
Rote/Rusthållare: Kulla Tyskgård
Socken: Flistad
Kompani: Västanstångs Kompani Andra Livgrenadjär regementet

Soldattorp kallas ett torp som byggdes åt och användes av en indelt soldat i Sverige under tiden för det ständiga knekthållet (från 1600-talet fram till 1901). En specifikation över storleken på ett soldattorp bestämdes av armén, så att alla soldater skulle få likvärdiga bostäder. Torpet bekostades dock av den rotebonde som anställde soldaten, och i och med detta ser de flesta torpen lika ut i grundplanen, men många har utökats och förbättras av sina "hyresgäster". Förmånen av fri bostad i ett soldattorp var en del av den indelte soldatens ersättning och när han slutade sin tjänst blev han tvungen att flytta ut för att bereda plats åt sin efterträdare.  Totalt fanns 35 000–40 000 torp av dessa slag vid varje tillfälle för inspektion under indelningsverkets tid.

Östanstång och Västanstång är äldre benämningar på områden i södra Östergötland. Gränsen mellan de båda utgjordes av Stångån, och den nordliga gränsen av Roxen och Motala Ström. Östanstång sträckte sig utåt mot kusten men nådde inte ända ut till Östersjön.